Thursday, September 25, 2014

"Loma" Szentendressä

Vietimme viikonloppuna vapaapäivän Norjalaisen kanssa Szentendre-nimisessä kaupungissa, joka sijaitsee vain vajaan 20 km päässä Budapestistä. Szentendren sanotaan olevan Unkarin yksi kauneimmista kaupungeista ja se onkin yksi suosituimpia turistikohteita varsinkin kesäisin. Olin pitkään halunnut vierailla tässä pikkukaupungissa ja nyt tuli oikea aika sille :)
Pihiä opiskelijaa tyydytti junalipun hinta opiskelija-alennuksella ja Budapestin seutulipun omaavalle: naurettavat 155 Unkarin forinttia eli n. 60 senttiä.

Tämä kartta osoittaa, miten vaikea englannin kieli voi olla :)


Kaupungin keskusta löytyi nopeasti ja kävimme turisti-infosta hakemassa viimeisen englannin kielisen kartan ja muutamia postikortteja.
Hyvä ystävämme oli suositellut muutamia "pakollisia paikkoja" ja tästä niistä muutama, joissa kävimme:

1) Suklaapuoti, jossa vietimme paljon aikaa. Jos ryhtyisin yrittäjäksi, perustaisin samantyylisen kaupan.
Löysimme muutamia superherkkuja.



2) Marsipaanipuoti, josta bongasimme tämän Mikki Hiiren, joka painoi muistaakseni 96 kg ja oli tehty täysin marsipaanista.




 3) Joulukauppa. Emmä ostaneet mitään, mutta joululaulut ja joulumuseo saivat jo odottamaan joulua... :) Museoon oli kasattu joulukoristeita ja -perinteitä eri vuosisadoilta ja -kymmeniltä. Keskimmäisessä kuvassa eri juomabrandeja, joilla on koristeltu kuusia.





4) Labirintus-ravintola, jossa söin yhden elämäni parhaimman (ja valkosipulisimman) illallisen. Illan päätteeksi kävimme vielä ravintolan 200 vuotta vanhassa kellarissa viinin maistajaisessa. Opimme paljon Unkarin viinikulttuurista, joka on hyvin vanha ja omalaatuinen, muttei kovinkaan tunnettu muualla Euroopassa.



Lisäksi istuimme pitkään Tonavan rannalla ja kiertelimme erilaisissa liikkeissä. Ostin jonkin verran unkarilaista käsitaidetta. Lounaan nautimme turistiravintolassa keskusaukiolla. Ravintola oli hyvin pohjoismaalaisten miehittämä, sillä ympärillämme oli vain ruotsalaisia, suomalaisia ja norjalaisia.


Illalla missasimme junan kahdella minuutilla, koska olin ilmeisesti katsonut väärän päivän aikatauluja, ja koska alkoi olla myöhä ja olimme väsyneitä, päätimme ottaa taksin, jotka ovat Unkarissa todella halpoja. Keskustaan saapuessamme taksikuskia odotti yllätys, sillä The Chain Brigde oli suljettu emmekä päässeetkään autolla kätevästi Tonavan yli. Pyysimme kuskia jättämään meidät Budan puolelle ja niinpä kävelimme Tonavan illan upeissa valoissa kävelykaduksi muutetun "ketjusillan" yli. Keskustassa oli alkanut juuri sinä päivänä Oktoberfest, joten kävelimme Andrássy útia (yksi Budapestin pääkaduista ja ihana bulevardi), joka oli muutettu vilkkaan autotien sijasta pikkukojuja täynnä olevaksi festivaalialueeksi.


Szentedren lomapäivä oli rentouttava! :)

No comments:

Post a Comment