Tuesday, September 9, 2014

3. lukuvuosi on käynnissä!

Koulu alkoi maanantaina klo 8 sisätautien luennolla. Menimme suoraan asiaan ja käsittelimme potilaan tutkimista, anamneesin tekemistä ja monia muita käytännön tärkeitä asioita. Tiistaina minulla oli ensimmäinen sisätautien praktikaali. Näillä tunneilla työskentelemme siis valkotakit päällä ja stetoskoopit kaulassa sairaalassa pienryhmissä ja tulemme oppimaan käytännössä, miten potilaskohtaamiset menevät ja nyt pitäisi alkaa osata unkaria. Onneksi olen lukenut sitä, mutta kerrattavaa riittää.

Maanantaina patologian luennolla tapahtui jotain kauan odotettua: opettaja kutsui meitä kollegoikseen. Unkarissa ensimmäiset pari vuotta ei voida puhua kollegiaalisuudesta lääkäriopettajien ja lääkisoppilaiden kesken toisin kuin Suomen lääkiksissä vaikuttaa olevan. Nyt opettajien asenne on hyvin erilainen ja tuntuu tosiaan kuin olisimme kollegoita. Patologian praktikaalissa näimme pari päivää sitten kuolleen naisen ruumiinavauksen. Näemme joka viikko vähintään yhden ruumiinavauksen eli autopsian, jossa patologien pitää selvittää potilaan kuolinsyy. Koulussamme tarjotaan paljon kahden ensimmäisen vuoden aikana dissektioita eli opetustarkoitukseen kauniisti preparoituja ruumiita, mutta tämä autopsia tuntui tosi erilaista, kun ruumiit ovat niin tuoreita eikä niitä ole säilötty formaldehydiin.

Immunologian ja mikrobiologian aiheet vaikuttivat mielenkiintoiselta, vaikka ensimmäiset luennot olivat lähinnä alojen historiaa ja perustietoja. Unkarissa minulla jatkaa sama ihana opettaja. Jo tässä vaiheessa voi sanoa, että ero 2. ja 3. vuoden välillä on iso. 2. vuonna olimme yhdellä kampuksella ja paljon vähemmän kuin nyt. Nyt juoksemme ympäri kaupunkia ja koko päivän. Tavallisen koulun lisäksi pääsin fysiologian "apuopettajaksi" ja olen siis apuna fysiologian praktikaaleissa 2.vuoden opiskelijoille. Päivät ovat siis pitkiä, mutta aiheet ovat onneksi todella mielenkiintoisia! Onneksi loppuviikon päivät ovat lyhyempiä, jotta kirjastossa istumiseen jää aikaa :)

Tuntuu uskomattomalta, että tulin Budapestiin vasta toissapäivänä. Päivät ovat olleet täysiä ja tekemistä tulisijan tarkajien kotiin päästämisestä kirjojen myyntiin on riittänyt. Asunnossani kävi siis valtion lähettämä tarkastaja, joka tarkisti, etten ole tehnyt luvatonta tulisijaa, joita jotkut ilmeisesti kyhäilevät aiheuttaen häkämyrkytysvaaraan myös naapureille. Olen myynyt vanhoja kirjojani sekä nämä kaksi kalloa, joista on ollut helppo opetella kallon sisäisiä yhteyksiä ja osia.


Tapasimme eilen maanantaina muiden suomalaisten opiskelijoiden kanssa ja jaoimme neuvoja alemmille vuosille, mitä kirjoja kannattaa käyttää ja miten opiskella. Meitä on pieni, mutta tosi ihana ja perheenomainen porukka suomalaisia opiskelemassa sekä lääkiksessä että eläinlääkiksessä.

Sää on ollut hiostava ja olen pukenut aivan liian lämpimiä vaatteita joka päivä. Moni kulkee minishortseissa ja topissa ja varsinkin julkisissa lämmön todella tuntee, mutta toisaalta ihanaa, että kesä jatkuu vielä! :)

-Suvi

No comments:

Post a Comment